24 april 2015

De PvdA Hellendoorn wil meer aandacht voor cliëntondersteuning Wmo

De PvdA Hellendoorn is afgelopen zaterdag op bezoek geweest bij bewoners van de Cirkel om in gesprek te gaan over hoe zij de ontwikkelingen van de Wmo ervaren. Voor de meeste bewoners was de voornaamste zorg de onduidelijkheid, zal de toekomstige zorg wel voldoende zijn?
Daarnaast kunnen een aantal praktische zaken rond het keukentafelgesprek wellicht beter, meerdere bewoners vonden het nadelig dat er geen specifieke tijd werd afgesproken, maar dat de consulenten bijvoorbeeld tussen 9 en 13 uur langskomen. Dit maakt het soms lastig voor naasten die ook bij het gesprek willen zijn ter ondersteuning. Werkende kinderen of kennissen moeten dan de hele ochtend vrij nemen. Dit zou de PvdA graag anders zien, het beste zou zijn als het duidelijk mogelijk is om met consulenten een specifieke tijd afspreken.

SchuifAanBijMEEZorgelijk was het dat de PvdA van bijna iedere bewoner hoorde dat zij MEE niet kenden. MEE biedt gratis ondersteuning bij bijvoorbeeld het doen van een aanvraag, ondersteuning bij een keukentafelgesprek en/of het indienen van een bezwaarschrift. Helaas is deze mogelijkheid niet genoemd in de brieven die inwoners krijgen van de gemeente en is dit tevens niet duidelijk op de gemeentelijke website. De gemeente Hellendoorn is verplicht om onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden, maar dan moeten inwoners natuurlijk wel weten dat het er is.

 

De PvdA verlangt daarom van het college dat de gemeente haar inwoners goed voorlicht en heeft daarom het college in een brief om opheldering gevraagd. Daarnaast wil de PvdA het college oproepen om zo snel mogelijk iedereen die een aanvraag doet of een keukentafelgesprek krijgt te informeren over de mogelijkheden van ondersteuning door MEE en dit vanaf nu te vermelden in brieven en op de website.