De PvdA vindt dat de versplintering van de gemeenteraad door de vele politieke fracties een constructieve discussie en kwalitatieve besluitvorming in de weg staat. Ook is het voor de kiezer moeilijker om een juiste keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom wil de PvdA meer samenwerking zoeken met andere progressieve partijen in de raad.
De in- en meespraak door burgers is een groot goed. Middels de participatiecode willen we voor alle belangrijke beleidszaken en projecten erop toezien dat betrokken inwoners hun invloed kunnen uitoefenen, zonder daarmee het algemeen belang uit het oog te verliezen. Dat staat altijd voorop.
5.1. Dienstverlening
- Wij streven naar een efficiënte dienstverlening, waarbij de digitale mogelijkheden zo optimaal mogelijk gebruikt worden. Bij deze digitalisering wordt rekening gehouden met ouderen en andere groepen die geen computer hebben of daar niet mee om kunnen gaan. Ook voor de digibeten dient de gemeente volwaardig bereikbaar en beschikbaar te zijn.
- Er komt ook een informatiepunt (bij voorbeeld in de bibliotheek) waar mensen uitleg kunnen krijgen over gemeentelijke regelingen en de (veel te ingewikkelde) brieven die de gemeente stuurt.
- Door samen te werken met buurgemeenten kan de dienstverlening efficiënter en beter worden.
- In een 24 uurs economie is het noodzakelijk dat de loketten van de gemeente open zijn tussen 8.00 en 17.30 uur. Hierbij worden vanwege de doorlopende corona maatregelen ook digitale opties zo goed mogelijk benut. Maar digitalisering moet niet leiden tot een anonieme overheid. Daarom blijft het voor alle burgers mogelijk (telefonisch of fysiek) contact te hebben met een behandelend ambtenaar.
- Wij gaan in gesprek met de samenleving over welke regels nog steeds noodzakelijk zijn. Dit gaan wij doen in een specifieke raadssessie over dit onderwerp.
- In de afgelopen periode is het ambtelijk apparaat sterk ingekrompen om de dienstverlening zo efficiënt mogelijk te maken. Het lijkt erop dat dat op sommige plekken te veel is gebeurd, waardoor de kwaliteit is verminderd. Wij willen dat de komende tijd herstellen. Ondanks alle digitalisering blijft dienstverlening uiteindelijk toch mensenwerk!
- Wij willen dat inwoners betrokken worden bij de gemeente op momenten wanneer dat zinvol is. We doen niet aan participeren voor de sier, het moet duidelijk zijn dat er wat met de inbreng kan worden gedaan.
- Er komt op de website van de gemeente een mogelijkheid om petities aan te bieden. Op het moment dat een petitie tenminste 3600 handtekeningen ophaalt, wordt zij behandeld in de gemeenteraad en is het college verplicht tot het geven van een reactie.
5.2. Openbare Orde en Veiligheid
- De PvdA wil dat de gemeente een periodieke toetsing uitvoert van de effectiviteit van het bestaande rampenplan. Daarbij moet duidelijk zijn welke risico’s de bevolking loopt. De uitslag van deze toetsing brengen we actief naar buiten.
- De illegale handel in hard- en softdrugs en het gebruik van harddrugs wordt bestreden door preventieve maatregelen (voorlichting op scholen bijv.) maar ook door strenge handhaving. Tegelijkertijd zorgt de gemeente voor een goed netwerk voor verslavingszorg.
- Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ worden de ouders gestimuleerd om hulp te zoeken als zij problemen hebben bij de opvoeding van hun kind(eren).
- Voorlichting op scholen is nodig over (jeugd)criminaliteit en over (sociale) veiligheid. Op die manier maken we jongeren bewust van aspecten als daderschap en slachtofferschap.
- Samen met scholen, politie en organisatoren van evenementen moet er een goed voorlichtingsbeleid komen om overmatig gebruik van softdrugs en alcohol tegen te gaan.
- Wij zijn voor het realiseren van een gereguleerde coffeeshop, om het dealen op straat tegen te gaan.
5.3. De Gemeenteraad
- De PvdA wil dat de progressieve krachten in de gemeenteraad meer gebundeld worden.
- Wij vinden dat de gemeenteraad zich zo grondig mogelijk moet laten informeren door inwoners en experts over gevoelige onderwerpen, maar altijd dient te handelen in het algemeen belang.
- Wij zetten de nieuwe vergaderstructuur door en creëren waar mogelijk rondetafelgesprekken waarbij meer interactie mogelijk is tussen raadsleden, inwoners en experts.
- De gemeenteraad controleert het college. Hiertoe krijgt de raad volledige toegang tot alle stukken en ruimtes in het gemeentehuis.
- De gemeente krijgt steeds meer en ingewikkelder taken uit te voeren. Daarom is het van belang om de gemeenteraad ook meer mogelijkheden en instrumenten te geven om haar controlerende taak waar te kunnen maken.
- De gemeenteraad gaat jaarlijks op eigen initiatief in gesprek met de plaatselijke belangen en wijkraden.
- De PvdA wil voor de komende raadsperiode manieren van ombudswerk onderzoeken.
- Het burgerpanel wordt meer ingezet bij belangrijke beslissingen.
5.4. Het College
- De gemeenten staan voor nieuwe uitdagingen en meer verantwoordelijkheden. Hiermee worden de gemeenten zowel belangrijker als ingewikkelder. Het is daarom van belang dat we zeer kwalitatieve, efficiënte en effectieve bestuurders hebben, die kansen grijpen en uitdagingen aankunnen.
- Wij streven naar een college dat lef, daadkracht en creativiteit toont, dat vertrouwen heeft in het ambtenarenapparaat en dat beslissingen durft te nemen.
- Wij vinden dat onze gemeente te besturen is met drie goede wethouders.
- De PvdA is voor een zo open mogelijke sollicitatieprocedure voor wethouders, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de kwaliteit die te vinden is in de samenleving. Wij verlangen wel dat kandidaten bereid zijn lid te worden van de politieke partij waarvoor ze solliciteren en dat zij het gedachtegoed daarvan onderschrijven.
- Er komt een competentietest voor wethouders om zoveel mogelijk te garanderen dat zij hun uitdagende taak aankunnen.
5.5. Samenwerking
- Wij blijven pleiten voor het versterken van de samenwerking in WT4-verband. (West-Twente tussen Rijssen-Holten, Wierden, Twenterand en Hellendoorn.) Maar we zijn er niet voor dat die samenwerking uiteindelijk tot een fusie van deze gemeenten leidt. Het uitgangspunt voor deze samenwerking zijn de vier K’s: Kwaliteit, Kosten, Kwetsbaarheid en Kracht.
- De fusie van ambtelijke organisaties is daarbij geen op zichzelf staand doel, maar kan wel een middel zijn om invulling te geven aan deze vier K’s. Hetzelfde geldt voor een fusie van gemeenten.
- Wij tonen betrokkenheid bij speciale projecten die gericht zijn op de verbetering van de directe leefsituatie van de bevolking in een bepaald land. De keuze van deze steun wordt onder andere bepaald door de actualiteit (bijvoorbeeld bij een natuurramp), door analogie met onze eigen gemeente (landelijk/natuurgebied) of door aansluiting bij het steunprogramma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De opzet daarbij is dat onze bevolking bij deze projecten betrokken wordt en dat de gemeentelijke organisatie alleen dient als ondersteuning.
- Wij zijn voor het aanbieden van goederen en materialen die nog voldoende kwaliteit hebben, maar hier niet meer nodig zijn, aan gemeentelijke hulpen/ of vrijwilligersorganisaties.
5.6. Financieel Beleid
- De PvdA is voor een degelijk en verantwoord financieel beleid, waarbij niet alleen kritisch wordt gekeken naar de uitgaven en inkomsten, maar ook naar de financiële positie (reservepositie, schulden en risico’s) van de gemeente. Bestuurlijke ambities blijven overeind staan, maar zijn gebaseerd op solide gemeentelijke financiën, die ook nog tegen een stootje behoren te kunnen.
- De PvdA wil een heldere financiële verantwoording over welk concreet beleid de gemeente voornemens is uit te voeren en wat de daadwerkelijke resultaten daarvan zijn. De opzet van de huidige programmabegroting en rekeningen worden daarom geëvalueerd.
- Aandacht voor efficiency in zowel de bestuurlijke als de ambtelijke organisatie vormt voor de PvdA een terugkerend thema. Er is de afgelopen jaren zwaar bezuinigd op het ambtelijk apparaat. We hebben de indruk dat als gevolg daarvan de dienstverlening op een aantal punten te veel onder druk is komen te staan. Als onderzoek die indruk bevestigd moeten we op die punten de bezuinigingen terugdraaien. Wel moeten burgers erop kunnen vertrouwen en ook kunnen controleren dat het gemeentebestuur soberheid betracht ten aanzien van de eigen bestuurlijke uitgaven.
- In Hellendoorn wordt een minimabeleid gevoerd dat weliswaar moet passen binnen de beperkingen die het Rijk oplegt, maar dat de grenzen opzoekt van wat mogelijk is.
- De PvdA blijft zich inzetten voor het behoud van de kwijtschelding van lokale lasten voor mensen met een minimuminkomen.
- Wij zien erop toe dat gemeentelijke diensten en belastingen, waar een duidelijke tegenprestatie tegenover staat, op een kostendekkende wijze worden doorberekend.
- Wij subsidiëren deels de afvalstoffenheffing gebouwen van sport- en wijkverenigingen en voor buurthuizen.
- Binnen het subsidiebeleid dient ruimte te zijn voor het ontwikkelen van nieuwe projecten en activiteiten.
- De PvdA vindt dat eventuele kortingen op subsidies tijdig (minimaal een jaar van tevoren) bekend worden gemaakt. Bij budgetfinanciering worden de prestatieafspraken hieraan aangepast.
- De PvdA wil dat de gemeente zich nadrukkelijk inspant om subsidies te verwerven van Regio Twente, van de provincie Overijssel, van het Rijk en uit Europese fondsen. Dat vergt een goede onderlinge samenwerking in de gemeenteraad, waarbij geen ruimte is voor partijgebonden winstbejag.