2.1. Sociaal beleid
Verkiezingsprogramma

2.1. Sociaal beleid

  • Het wantrouwen van de burger naar de overheid is groot. Dat is ook niet gek omdat de overheid de burger ook wantrouwend benadert: niets wordt geloofd, alles moet bewezen en elk foutje wordt hard afgestraft. De participatiewet is daar een schrijnend voorbeeld van. Als gevolg daarvan benadert ook de gemeente Hellendoorn haar inwoners zo, vooral in het Sociale Domein. Dat moet echt anders. Daarvoor is een cultuuromslag nodig. De gemeente moet in vertrouwen met haar burgers om gaan en niet vanuit wantrouwen werken. Alleen zo kan de gemeente weer vertrouwen terugwinnen en de burgers echt helpen en bijstaan. Dat de wettelijke kaders (Participatiewet!) de gemeente daarbij soms belemmeren mag geen alibi zijn om die verandering niet door te voeren.
  • Het gemeentebestuur draagt zorg voor een goede en duidelijke voorlichting aan haar inwoners. Dit geldt evenwel zeker voor mensen met een minimuminkomen. Laagdrempeligheid en klantvriendelijkheid bij het aanvragen van onder andere een bijstandsuitkering zijn nodig. Begeleiding van mensen in de bijstand vindt plaats op basis van vertrouwen, met in achtneming van de menselijke maat. Ambtenaren kunnen hiervoor training  Wij staan daarbij voor een goed armoedebeleid en handhaven de huidige regelingen zoals het kindpakket.
  • Bij goede voorlichting hoort ook dat burgers informatie kunnen krijgen over de mogelijkheden voor mensen met een laag inkomen en de groep die er net boven zit, zodat zij deze optimaal kunnen benutten.
  • De Stichting Hulpfonds Hellendoorn, de Stichting Budget Op Orde Maken (BOOM) en het Trefpunt Minima zijn actief in het ondersteunen en begeleiden van mensen die in financiële problemen dreigen te komen. Deze stichtingen moeten dan ook blijvend gesubsidieerd worden, minimaal op het huidige niveau.
  • We voeren een Activiteitenpas in voor minima. Met de Activiteitenpas krijgt deze groep korting op activiteiten op het gebied van sport, cultuur en welzijn.
  • Re-integratie is een prioriteit! Mensen met een uitkering stimuleren en ondersteunen wij om weer aan de slag te gaan, bijvoorbeeld via werkervaringsplaatsen, stageplekken en duobanen, maar eventueel ook als vrijwilliger.
  • De korting op de bijstandsuitkering bij een inwonend kind vervalt. Als twee mensen met een individuele bijstandsuitkering gaan samenwonen, blijft gedurende een half jaar de hoogte van de uitkering gehandhaafd op het huidige niveau (bijvoorbeeld het Tilburgs model).
  • Om te zorgen dat de inwoners met een minimum inkomen beter kunnen functioneren en tegelijkertijd de kosten voor het minimabeleid en bureaucratie te beperken is het belangrijk dat de gemeente gaat experimenteren met vormen van een basisinkomen en/of regelvrije uitkeringen.
  • De PvdA wil dat de gemeente kijkt of armoederegelingen ook beschikbaar kunnen zijn voor mensen die weliswaar wel werk hebben, maar een lager netto besteedbaar inkomen hebben door bijvoorbeeld problematische schulden of hoge maandlasten.

Deel dit